Tražilica

06132415
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
2285
37226
49469
6132415

U subotu,14. 04. 2012. godine održana je druga filmska matineja u sklopu novog projekta Hrvatske nastave u Švicarskoj – subotnjih projekcija filmova za djecu.

Događaju su nazočili učenici i roditelji HN Kloten, Urdorf i Uster sa svojom učiteljicom Boženom Alebić. Uz slane i čokoladne kokice, ćips i sokiće i ovoga smo puta uživali u doživljajima crvenokose Hrvatice Zore. 

Izuzetno popularan roman za djecu i mlade „Crvena Zora i njezina družina“ napisao je književnik Kurt Held nakon boravka u Senju prije drugog svjetskog rata. Kao predložak mu je poslužila skupina siročadi koju je stvarno upoznao, a njihovi doživljaji su ga inspirirali za roman čije je prvo izdanje objavljeno 1941.godine. Od tada je „Crvena Zora“ („Die rota Zora“) postala neizostavni dio odrastanja njemačkih dječaka i djevojčica i doživjela prijevode na više svjetskih jezika.

Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj ponad Senja. Po romanu je 1979. g. snimljena serija od 13 nastavaka, a kasnije i dugometražni film koji su, kao i roman, na njemačkom govornom području doživjeli ogroman uspjeh.

Priča se da je Heldov roman pročitala i Astrid Lindgren, te u Zori našla inspiraciju za svoju Pipi Dugu Čarapu.

 

{webgallery integration="directory"}

{/webgallery} 

Cialis plechovka být získány v různých zemích, a to není úžasnou. Vše se dá vysvětlit. Téměř všichni. V zemi, jako je České má vysvětlením pro vše, co se děje a vláda to ví.