Tražilica

05734071
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1859
13391
145782
5734071

Avent ili došašće je vrijeme  priprave za Božić. Započinje misama zornicama, paljenjem adventskih svijeća, pečenjem kolača, kićenjem kuća svjetlećim lampicama, izradom ukrasa za božićno drvce ... Puno je toga još što bi se moglo uvrstiti u ovo vrijeme svjetlosti i ljubavi koje nas grije u tamne i hladne prosinačke dane i noći. Od svega nekako najviše djeca širom svijeta radoste se jednom blagdanu, jednom svecu čije ime obilježavamo 6. prosinca- sv. Nikoli.

Svake godine  u ovo vrijeme učenici hrvatskih škola iz Basela, Liestala i Rheinfeldena uče pjesme i pjesmice, recitale i igrokaze, plešu, pjevaju, čiste čizmice i čine sve od sebe da pokažu kako su vrijedni i dobri.

Tako je bilo i ove godine. Došašće smo započeli radionicom izrade božićnih ukrasa. Vrata svoga toplog doma i gostinske kućice u Rheinfeldenu otvorila nam je obitelj Gregorović. Učenici  iz Rheinfeldena i neki roditelji su uz kamin, tople kiflice i kakao, koje je pripremila gđa Marina Gregorović, opušteno i veselo izradili nekoliko anđela od stranica starih knjiga te snjegoviće i sv. Nikole od kartonskih tuba, loptica i kolaž papira. Svi su bili ponosni na svoje male ukrase koje su mogli ponijeti svojim kućama.

U Rheinfeldenu je kroz vrata dvorane Bahnhofsaal 15.prosinca je sv. Nikola sa svojim anđelima odlučio posjetiti svu dječicu kantona Basel Stadt i Basel Land te Rheinfeldena. Svi učenici hrvatskih škola iz spomenutih kantona i mjesta su ga spremno dočekali s članovima Kulturno-umjetničkog društva  Croatia Basel. Program su otvorile učenice HN iz Liestala Mia Ciciliani i Katarina Duvnjak, uslijedila je hrvatska himna koju su povele članice KUD-a Basel, a zatim i učenici hrvatskih škola i svi prisutni u dvorani. Uslijedio je nastup učenika HN iz Basela, Liestala i Rheinfeldena. Svaki učenik je pokazao izuzetnu sposobnost govorenja poezije, igranja igrokaza i pjevanja na hrvatskom jeziku. Kao nagradu za veliki trud, ali i znanje, fra Petar i vjeroučiteljica Marija doveli su sv. Nikolu koji je sa svojim anđelima donio pune vreće darova. Kada je uslijedila podjela darova, radosti i ushićenju nije bilo kraja.

Svima želimo puno radosti i veselja u ovo blagdansko vrijeme te lijep početak nove godine!

Učenici i učiteljica HN u Baselu, Liestalu, Rheinfeldenu i Oftringenu.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anđeo
Anđeo i snjegović
Božićni ukrasi
Izrada anđela
Izrada anđela 1
Izrada anđela 2
Izrada anđela 3
Izrada anđela 5
Izrada snjegovića
Izrada snjegovića 1
Snjegovići i sv. Nikole