Tražilica

06329918
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1
20539
96759
6329918

  U subotu 28. svibnja 2011. u Küsnachtu pokraj Züricha po peti je puta za redom održan Susret malih kazališnih družina Hrvatske nastave u Švicarskoj Konfederaciji. Ovaj susret imao je i slavljenički karakter jer je tom prigodom obilježena i dvadeseta obljetnica osnutka Hrvatske nastave u Švicarskoj pa je i cijeli susret imao svečaniji karakter. Pridonijeli su tome i razni uvaženi gosti i izvođači, kako iz Švicarske, tako i iz Hrvatske i Njemačke. Uvodnim govorima i posebnim riječima hvale i potpore nazočne su pozdravili veleposlanik RH u Švicarskoj Konfederaciji, gospodin Jakša Muljačić, generalni konzul RH Hrvoje Cvitanović, a u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske obratio se gospodin Milan Bošnjak. Od strane švicarskih školskih vlasti goste je pozdravio gospodin Markus Truniger, koji je, među ostalim, posebno naglasio važnost otvorene i  kvalitetne suradnje, a koju su predstavnici Hrvatske nastave kroz ovaj dugi niz godina uz nesebičan trud uspješno pokazivali. Nekoliko riječi o najranijim početcima Hrvatske dopunske škole, kako se tada nazivala, uputio  je i jedan od osnivača, gospodin Tihomir Nuić.

Hrvatska nastava koju su pod nazivom HDŠ 1990. osnovali hrvatski roditelji uz pomoć misija s radom službeno počinje  1. listopada 1990. iako je nastava već ranije započela u Ženevi, 8. rujna 1990. Od  1993. u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, koje bira učitelje, propisuje program i odobrava udžbenike.  Hrvatska nastava u inozemstvu obuhvaća više od 7000 učenika koje na 328 nastavnih mjesta u 20 država podučava 94 učitelja. Jezik i kultura najvažniji su u izgradnji i očuvanju identiteta jednog naroda, a Hrvatska nastava tu je odigrala važnu ulogu. Najvažnija su u svemu tome naša djeca i zato treba odati priznanje svim roditeljima koji se  godinama trude i žrtvuju da njihova djeca i iz učeničkih klupa čuju riječ na jeziku svojih predaka.

   A glavnu riječ protekle subote imala su, kako i priliči, djeca. Kazališnim predstavama učenici Hrvatske nastave i njihovi učitelji i učiteljice ponovo su pokazali i dokazali koliko puno mogu učiniti želja, volja i besprijekoran trud.  Program je bio bogat i raznolik, osim jedanaest predstava naših malih glumaca, pozornicom su prošetali recitatori, pjevači i svirači. U prvom dijelu programa nastupila su djeca razredne nastave s 6 predstava, a u drugom učenici viših razreda s još 5 predstava. Posebna gošća iz Hrvatske, violistica Zagrebačke filharmonije Lucija Brnadić, izvela je 3 skladbe klasičnog repertoara. A kao posebno iznenađenje na kraju, učenici Hrvatske nastave iz Bavarske otpjevali su i odsvirali pjesmu ''Moja Domovina'' koju je skupa s njima otpjevala i publika.

   5. kazališni susreti nisu imali natjecateljski karakter tako da su svi sudionici nagrađeni prigodnim poklonima. Ipak, završna riječ pripala je prosudbenoj komisiji  koju su sačinjavali gospodin Zdenko Jelčić, profesionalni glumac koji mlade hrvatske glumce vjerno prati prati još od prvog susreta, zatim mlada švicarska redateljica hrvatskih korijena Andrea Štaka, gospođa Snježana Marić, urednica Smiba te gospodin Vlado Franjević, uspješan slikar koji živi i djeluje u Lichtensteinu. Oni su male glumce po završetku programa nagradili pohvalama te dobronamjernim kritikama usmjerili ka još profesionalnijem glumačkom izričaju. Ovom prigodom gospodin Franjević postavio je i izložbu svojih radova, a od prodanih je slika četrdeset posto poklonio Hrvatskoj nastavi u Švicarskoj. Organizaciju su, po treći  puta, svesrdno potpomogli roditelji učenika Hrvatske nastave iz Küsnachta i Uetikona am See te Upravni odbor i njegovi predstavnici.

   Svakom novom godinom Susret malih kazališnih družina Hrvatske nastave u Švicarskoj pokazuje publici kako polako, ali sigurno, prerasta u velik i značajan događaj te zadobiva sve veći i širi odjek u javnosti. Vjerujemo kako će sve više biti prepoznat i krugovima zemlje domaćina te postati jedna važna i tradicija koje će svatko tko prepoznaje i osjeća značaj hrvatske riječi željeti biti dio, ispred ili na pozornici.

{webgallery integration=''directory''}{/webgallery}

 

Cialis lze být získaná v různých země, a to není ohromující. Vše se dá vysvětlete. Téměř všechno. V zemi, jako je České má objasnění pro všechno, co se děje a vláda to ví.