Tražilica

05746412
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
832
25732
158123
5746412

 Ove je školske godine Hrvatskoj nastavi u Neuchatelu gostovala učiteljica povijesti i geografije Lidija Molnar iz Osnovne škole „Braća Radić“ u Koprivnici. Nakon uvodnog, „literarnog“, dijela,  gdje su učenici zapisivali i ilustrirali asocijacije na temu „Dvije domovine imam“, glavnu riječ preuzela je učiteljica Lidija. Tema „Povijesna i prirodna baština primorske Hrvatske“ nudi niz informacija, a izdvajamo samo neke koje su nam bile osobito zanimljive. Priča o Kairosu, grčkom bogu sretnog trenutka, zagolicala je našu maštu. Riječ je o golom mladiću s krilima, Kairosu, koji je uvijek u letu, a treba ga uhvatiti za kosu; odatle mu čuperak  nad čelom, no na zatiljku je ćelav, neuhvatljiv kao sretna prigoda. Zanimljiva je činjenica da su mnogi od nas tijekom života uhvatili Kairosa za čuperak, doživjeli sretan trenutak, no pod utjecajem životnih okolnosti ga pustili. Oni koji ga uhvate dovoljno čvrsto, njihov će sretan trenutak potrajati zauvijek. Naučili smo da je sreća varljiva i brzo izmiče! Jedina replika grčkog boga iz IV. st. pr. Kr. pronađena je u Trogiru, a danas se čuva u umjetničkoj zbirci samostana sv. Nikole u Trogiru.

Govorili smo i o najvećim hrvatskim otocima, najvišem gorju primorske Hrvatske, gradovima pod zaštitom UNESCO-a, rimskom naslijeđu u Puli i počecima pismenosti vezanim uz Istru i Kvarner. Razgledali smo replike Baščanske ploče, trogirske katedrale i Kairosa. Sat smo završili aktivnostima uz zemljopisnu kartu i raznim igrama. Kreativnosti, smijeha i zabave nije nedostajalo!

Kairos- grčki bog sretnog trenutka

Farah Hrasnica, 6. razred ( crveno srce) i Klaudia Josipović, 6. razred (ružičasto srce)

 

 

 

Cialis může být získány v různých státy, a to není vynikající. Vše se dá vysvětlit. Téměř všechno. V zemi, jako je České má vysvětlení pro vše, co se děje a vláda to ví.