Tražilica

06146464
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
4124
4124
63518
6146464

„Djedice, Djedice,ja bih želio novi iPhone, šestice u školi i psa“, tako su otprilike glasile želje učenika Hrvatske nastave Schaffhausen koji su želje Djedu Božićnjaku zapisivali na papiriće, a potom ih lijepili na plakate. Plakate su propisno uredili u božićnom ruhu prisjećajući se obiteljskih proslava Božića. Nakon izrade plakata napisali su i sastavke na temu „Božić u mojoj obitelji“. Neki učenici su opisivali sam tijek proslave Božića dok su se neki fokusirali na to kakve osjećaje trebamo imati u sebi uoči najljepšeg kršćanskog blagdana.

                                                                                       Božić u mojoj obitelji

 

Božić je za nas jedan od posebnih blagdana u godini. Na badnje jutro, po našoj tradiciji, mala djeca nose „badnjak“ svojoj rodbini. Zauzvrat se djeci poklone kobasice, orasi i novci. Na Badnjak se kod nas posti i kiti bor. Taj dan muški peku „gudu“ koju sam ja (Ivona) obvezno obrijala. Žene spremaju sarmu, kolače i čiste kuću. Navečer, poslije večere, svi idemo na polnoćku. Poslije mise, mi djeca, jedva čekamo doći kući da vidimo jesu li pokloni ispod bora. Na sam Božić imamo svečani ručak. Na stol se servira sarma, odojak, salata, kobasice i kolači. Tako mi slavimo naš Božić iz godine u godinu.

 

                                                                                                                                Ivona i Mario Jurić, 6. i 7. razred

 

 

U mojoj obitelji mama i ja prvo okitimo bor. Kad ga okitimo, ispod bora stavljamo poklone. Onda sve žene u kući počinju kuhati i to: gulaš, odojak i puhove. Za to vrijeme, dok žene kuhaju, ja s djedom kartam. Nakon što smo večerali i otvorili poklone, svi sjedimo za stolom i lijepo razgovaramo. Nakon što svi rođaci odu kući, moja mama i ja peremo suđe. U ponoć, kad već skoro pa prođe Božić, moja obitelj i ja igramo rulet.

 

                                                                                                                                 Dario Babić, 7. razred

 

 

Moja obitelj se sastoji od četiri člana. Roditelji rade dok brat i ja pohađamo školu. Moji roditelji mene i brata brižno prate trudeći se da za nas uvijek imaju vremena. Svakodnevno nas ispituju što radimo u školi, s kim se družimo i pomažu nam u našim malim poteškoćama. Za moju obitelj je najvažnije da se okupljamo oko obiteljskog stola koliko god je moguće više. Kod nas se u obitelji priča hrvatski jezik i mi odlazimo redovito na misu pogotovo u božićno vrijeme. Božić bez obitelji ne bi bio za mene pravi Božić. Božić se svakako treba slaviti i dočekati s obitelji jer se samo tako može osjetiti ta ljubav i toplina. Ljubav, bliskost, toplina u srcu, sve je to važno u obitelji. Za sretnu obitelj treba imati puno povjerenja i razumijevanja. Sretna sam što imam takvu obitelj i što ću u takvoj obitelji dočekati Božić.

 

                                                                                                                                Valentina Perković, 8. razred

 

U izradi plakata sudjelovali su učenici HN Schaffhausen, od 5. do 8. razreda: Ivona i Mario Jurić, Matej Dujmović, Monika Kušanić, Nina Mijoković, Andrea Novak, Nikolina Kušanić, Josipa Bošnjak i Valentina Perković

 

 

 

 

 

{webgallery integration="directory"}

 

{/webgallery}

 

 

Cialis mohou být získaná v různých státy, a to není ohromující. Vše se dá vyložit. Téměř všichni. V zemi, jako je České má vysvětlit pro všechno, co se děje a vláda to ví.