Tražilica

06444859
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1755
22752
100123
6444859

Još malo pa ćemo ući u osmi tjedan bez Hrvatske nastave u Švicarskoj. Ne treba objašnjavati uzroke ove posve neobične situacije. Svi smo se morali iz temelja prilagoditi na jedan potpuno drukčiji način života, koji nam je donedavno bio nezamisliv. U cijeloj ovoj kaotičnoj situaciji, neke su pak osobe pokušale na daljinu pokloniti svoj profesionalni maksimum nama i našim obiteljima. Stoga se ovim tekstom želimo obratiti i zahvaliti prvenstveno njima. To su naše učiteljice!

Ako pogledamo priloge na web stranici Hrvatske dopunske škole, odmah ćemo uvidjeti da Hrvatska nastava itekako traje! Zapravo, ona se održava i dalje, ali ne u fizičkom obliku. Upravo je nevjerojatno kojom su brzinom i motivacijom naše učiteljice od početka uspjele organizirati vlastiti oblik nastave na daljinu. Mnoštvom ideja i koristeći sredstva socijalnih medija, one su se na izniman način prilagodile situaciji i uspjele motivirati djecu za obradu najrazličitijih tematskih zadataka.

Tako smo u proteklim tjednima mogli vidjeti prekrasne priče naših učenika iz Oftringena, Basela, Liestala i Rheinfeldena, koji su se time uključili u Državni literarni natječaj za najbolju dječju priču učenika osnovnih škola Republike Hrvatske povodom održavanja Dječjih svečanosti : U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Zatim je bilo i raznih izazova u obliku igara. Djeca su trebala pronaći rješenja u jednoj logičkoj igri, u čemu je prvenstveno trebala hrabrost. Naravno, bilo je tu i mnoštvo zadataka za rad kod kuće prilagođenih svim uzrastima djece. Vrlo interesantno je bilo, međutim, zamijetiti da se djeca uopće nisu bunila na domaće zadaće. Naprotiv! Sa zadovoljstvom su se prihvatila posla jer je i za njih ova situacija postala izazov da budu dorasli zahtjevima učiteljica, a one su u njihovim očima i prijatelj i autoritet. Nadalje, djeca su se i vrlo rado prisjetila Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj i srebra „zlatnog sjaja" naših Vatrenih. Bio je tu također pregršt dobro osmišljenih i poučnih zadataka koje su učiteljice svojom kreativnošću i izvanrednim pedagoškim znanjem uspjele dizajnirati na način da su djeca, zabavljajući se, mogla naučiti puno toga vezanog uz hrvatsku riječ, povijest i kulturu. Mnogo bi se još aktivnosti moglo dodati ovom popisu.

No, ono što se svakako mora primijetiti, očita je želja naših učiteljica da ponovno krene uobičajena nastava i da živom riječju mogu prenositi svoje znanje našoj djeci. Na kraju, to je i bio razlog zbog kojeg su izabrale ovo lijepo, ali i vrlo zahtjevno zanimanje. Mi, roditelji učenika koji pohađaju nastavu hrvatskoj jezika u Švicarskoj, ovim putem im želimo izreći jedno veliko HVALA! Jer trebamo im mi biti prva podrška u ovoj lijepoj, ali njima ipak stranoj zemlji. Ne smijemo nikako zaboraviti kolika je privilegija imati Hrvatsku dopunsku školu i ne smije nam se nikako ostvariti ona stara poslovica: "Tek kad nešto izgubiš, shvatiš koliko ti je to značilo!". Stoga, budimo ponosni na našu Hrvatsku dopunsku školu u Švicarskoj i naše učiteljice!

Imenom i prezimenom, one su: Božena Alebić, Jelena Bušić, Jelena Deljak, Mirjana Grubišić, Sanja Ižaković, Jelena Jurić-Magdalenić, Ana Leko, Andrijana Matić-Matičević, Marta Obad, Mirela Prokeš, Tamara Vadlja i naravno, naša koordinatorica, Božica Matak

Drage naše učiteljice, veliko vam HVALA za sav trud!