RSS

Autor: Lea Kranjčić

U rujnu 1990. godine Buchs je bio jedan od prvih gradova u Švicarskoj koji je Hrvatima ustupio učionicu za održavanje Hrvatske nastave. Dvadeset i peta obljetnica tog značajnog događaja svečano je obilježena 21.listopada u dvorani škole Flös u Buchsu. Za organizaciju proslave zaslužno je Vijeće roditelja, Misijsko vijeće, kuglački klub, članovi Hrvatske radne grupe za integraciju u pokrajini Werdenberg te gospođa Blagica Alilović, voditeljica zaklade Mintegra i ujedno prva učiteljica Hrvatske nastave u Buchsu.

Program je započeo prigodnom zakuskom nakon koje je uslijedila vokalno-instrumentalna izvedba pjesme Moja domovina. Nju nam je na klaviru odsvirala bivša učenica Hrvatske škole Valentina Brašnić, a osim nje za prelijep glazbeni intermezzo nešto kasnije bila je zaslužna i Veronika Matanović, koja je također ranije pohađala Hrvatsku nastavu.

O poteškoćama i brojnim izazovima s kojima su se ranih 90.-ih godina suočavali osnivači Hrvatske škole govorila je prva koordinatorica Hrvatske škole u Švicarskoj, gospođa Grana Ferić. Sadašnja koordinatorica Nataša Balić potvrdila je da se uloženi trud isplatio jer danas nastavu diljem Švicarske drži 14 učitelja za otprilike 900 učenika koji u školi razvijaju jezične kompetencije, usvajaju najvažnije činjenice iz povijesti domovine, upoznaju hrvatsku geografiju, tradiciju, književna djela i dr.

Važnost poznavanja materinjeg jezika za budućnost djeteta opisala je Katrin Frick, ravnateljica škole, potpredsjednica grada Buchsa i kantonalna savjetnica, a vrlo zanimljivo bilo je i prisjećanje školskih zgoda i nezgoda dviju bivših učenica: Željke Altanian-Topić i Hane Janaček ( koja je ujedno s velikom suverenošću i vodila program ). Završnu riječ održala je Anela Matanović, koordinatorica hrvatske radne grupe za integraciju Werdenberg. Ona je u ime organizatora zahvalila svima koji su podržali Hrvatsku školu kroz proteklih 25 godina, a na samome kraju svima se predstavila i nova učiteljica Lea Kranjčić, nakon čega je uslijedilo uživanje u slasnim hrvatskim specijalitetima.

Još jednom veliko hvala za odličnu organizaciju, čestitke za postignut uspjeh i uzornu suradnju švicarskih institucija, učitelja, roditelja i djece te svima skupa najljepše želje za budućnost.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery