RSS

Autor: Maja Crnjac

 

Kazalište sjena ima daleku povijest. Još u prapovijesno doba pračovjek se zabavljao sjenama koje je na stjenkama spilje stvaralo njegovo tijelo zbog odsjaja vatre. U azijskim civilizacijama rodilo se kazalište sjena te se trgovačkim putovima proširilo po ostatku svijeta. Ono se danas tumači tradicionalnim kazalištem sjena čija je specifičnost da je sadržaj predstave uvijek isti, broj lutkara i glazbenika je jednak, a lutke su uvijek istoga oblika, boje, dimenzije kao i paravan. Suvremeno kazalište sjena je današnje i ono dopušta slobodu izražavanja i eksperimentiranja s lutkama, glazbom, svjetlom, paravanom i pokretima.

Veliku popularnost današnje kazalište sjena duguje plesačkim i glumačkim skupinama koje su se natjecale na popularnim televizijskim emisijama Britan's Got Talent gdje je 2013. godine mađarska skupina glumačka trupa pobijedila, a u Hrvatskoj je 2011. godine na Supertalentu pobijedila skupina Promenada Klub iz Karlovca. 

Za kazalište sjena potrebno je imati: paravan s ekranom, svjetlo, lutke, glazbu, sadržaj i lutkara-majstora.

Učiteljica je upoznala učenike s materijalom potrebnim za izvođenje kazališta sjena. Učenici su prvotno radili na priči i izradi likova od papira i kartona. Dramsku priču koju smo obrađivali bila je poznata bajka o Crvenkapici, ali mi smo je preoblikovali i u našoj priči vuk iznosi svoju stranu priče. On se brine da šuma bude čista i uredna, a Crvenkapica ne pazi na to. Stoga ju zajedno s bakom želi naučiti pameti. Sve se u našoj priči sretno privodi kraju i svi likovi na kraju priče čiste šumu i potok pjevajući složno Lijepa naša šumica, šumica, šumica … po njoj rasla travica, travica … Više cvijeća, manje smeća

Kako je izgledao naš sat u kazalištu sjena, pogledajte na sljedećim slikama!

 

 
 
Powered by Phoca Gallery