RSS

Autor: Aleksandra Šeremet

 

Veljača je najkraći mjesec u godini i obično ima 28 dana, ali ako je godina prijestupna kao ova, veljača ima 29 dana. Osim toga, veljača je jedini mjesec ženskog roda, a obilježen je maskiranjem i raskošnim karnevalskim plesovima i povorkama. Najpoznatiji karneval na našoj obali je onaj u Rijeci i njime dominiraju Zvončari, maske koje prema starom vjerovanju tjeraju zimu i dozivaju proljeće. Najpoznatiji karneval u kontinentalnoj Hrvatskoj je samoborski fašnik koji završava paljenjem lutke princa Fašnika. Tijekom ovoga razdoblja omiljena slastica je krafna.

Sredinom veljače obilježavamo Valentinovo i slavimo ljubav. Obilježavanje Valentinova kod nas se uglavnom vezuje uz američku pop kulturu. Međutim, na sjeveru Hrvatske u Međimurju je ranije postojao običaj darivanja djece upravo na dan sv. Valentina. Naime, vjerovalo se da se na taj dan ,,ptice žene'' pa su odrasli djecu darivali kruščićima u obliku ptica, kolačićima i jabukama.

Iako je veljača najkraći mjesec u godini, tijekom ovih 28 ili 29 dana ne manjka uzbuđenja. Zato smo se i mi na nastavi hrvatskog jezika i kulture u Thalwilu, Brunnenu i Einsiedelnu prilagodili i odlučili učiti samo kroz igru i zabavu, pjesmu i veselje. Tijekom protekla dva tjedna čitali smo pjesmice i igrokaze, glumili, pjevali, igrali se slikovnim karticama, maskirali se, gledali film o Zvončarima, strašnim maskama koje dozivaju proljeće, a nalaze se na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, crtali maske i izrađivali plakate na temu maškara i Valentinova.   

Nadamo se da ste se i vi zabavljali sudjelujući u nekoj od brojnih karnevalskih povorki i da ste nekoga darovali na Valentinovo.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery