RSS
Autor Danijela Babić   
Srijeda, 15. veljače 2017. 10:35

 

Danas smo na satu bili jako vrijedni i kreativni. A kako i ne bi kad radimo nešto lijepo za svoje najmilije. Naime, za one koji možda slučajno ne znaju- 14. veljače slavi se Valentinovo- Dan zaljubljenih.

S obzirom da su u našem razredu samo dečki ponosno rekli da su zaljubljeni, morali smo taj pojam zaljubljenosti/ voljeti nekoga proširiti i na članove naših obitelji, prijatelja pa i kućnih ljubimaca. Bilo je zanimljivo čuti koga to učenici najviše vole. Većini je bilo teško je izvdojiti jednu osobu pa su najčešće rekli da najviše vole cijelu obitelj. Ali čuli smo i dva pomalo neobična odgovora- jedna učenica najviše voli svog ponija (pravog, živog J), a jedan učenik mamu, tatu i sestru, a brata malo manje jer je stalno u sobi J. Za vrijeme sata nastalo je i jedno pravo ljubavno pismo namijenjeno jednoj djevojčici iz 5. razreda (na njemačkom je jer ona ne zna hrvatski). Dobit će ga sutra, a mi našem prijatelju držimo fige da dobije pozitivan odgovor. Isto tako doznali smo da na Valentinovo Dariova mama slavi rođendan, a Mirjamini roditelji godišnjicu braka.

Zatim smo razgovarali o drugoj prigodnoj temi- licitarskim srcima koja su u prošlosti mladići davali  djevojkama kako bi im iskazali svoju ljubav i privrženost. Doznali smo da je licitar šareno ukrašeni kolač od slatkoga tijesta kakav se tradicionalno proizvodi u središnjem i nizinskome dijelu Hrvatske. Obrtnik (medičar) koji ga proizvodi izrađuje i druge medenjake, napitke od meda (medica, gvirc), svijeće i zavjetne darove od očišćenoga i prerađenoga voska, te ih prodaje ponajprije na sajmovima i proštenjima. Nekoć se tijesto za licitare utiskivalo u ručno izrađene (drvene) kalupe, a danas se oblikuje u limenim kalupima pa se peče, boji voćnim bojama (crvena, žuta, zelena, bijela) i ukrašava šećernom smjesom, ogledalcima i dr. Licitar je najčešće u obliku srca, konja, ptice, gljive, vijenca i sl. Licitarima se često ukrašavaju i božićna drvca. Dana 15. studenoga 2010. tradicija pravljenja licitara je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

S obzirom da smo mi ipak u učionici, a ne u kuhinji, napravili smo naše licitare od papira umjesto od slatkog tijesta.

 

 

  

1
1
1
2
2
2
3
3
3
4
4
4
5
5
5
6
6
6
7
7
7
8
8
8
9
9
9
10
10
10
11
11
11
12
12
12
13
13
13
 
 
Powered by Phoca Gallery