Zimske radosti

Ove zime dobili smo priliku svojim pisanim i likovnim radovima sudjelovati u zimskom izdanju Movisa.

Mirela Prokeš, 04.01.2021.

Zima je donijela mnogo toga lijepog u naše učionice u Villars-sur-Glaneu, Natersu i Yverdon-les-Bainsu.

Početak zimskog razdoblja obilježili smo jednom posebnom večeri, a bila je to Noć čitanja 2020. Ovogodišnja tema bila je „Sreća“, a tom prilikom čitali smo tekstove, pjevali pjesmice, crtali i razgovarali o tome što je to sreća i što nas u životu čini sretnima. Odgovore naših učenika na pitanje što ih čini sretnima potražite u galeriji fotografija.

Tradicionalne priredbe za Nikolinje ove godine nismo uspjeli održati, ali mali učenici hrvatske nastave u Villars-sur-Glaneu nakon svete mise na hrvatskom jeziku, u nedjelju, 6. prosinca, ipak su posvetili nekoliko riječi tom, svima najdražem, svecu kojeg smo i ove godine željno dočekali.

Ove zime dobili smo priliku svojim pisanim i likovnim radovima sudjelovati u zimskom izdanju Movisa. Naši učenici izrazili su tako riječima i crtežima svoje veselje i radost u iščekivanju božićnih i novogodišnjih praznika i blagdana. Dio radova koje smo priložili možete pročitati u ovom prilogu te pregledati u galeriji.


Svijeća

Simbol svijeće palimo da bude lijepo u kući. I da svijetli Božić. Svijeće palimo tijekom Adventa. Prvu svijeću palimo prvi tjedan. Drugu svijeću palimo drugi tjedan, a treću i četvrtu svijeću palimo u trećem i četvrtom tjednu. Poslije četvrte svijeće dolazi Božić. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. I to tako ide od početka prosinca do dvadeset i petog prosinca. Za Božić radujemo se darovima i rođenju Isusa.

Lena Jagić, 6.r., Naters


Bor

Zelen i ponosan stoji on.
Na glavi, kao šešir, stoji mu žuta zvijezda.
Skoro kao one na nebu koje svijetle
da ne skrenemo s puta.
Ispod njega čeka već poklon.

Jednom ponosan nije bio on.
U šumi njemu su odsjekli stopala.
On je pao, a majka je za njime plakala.
Ali sada u kući stoji on.

Leonardo Ević, 7.r., Naters


Pismo svetom Nikoli

Djede,

molim te, pomozi djeci koja nemaju jelo i koja nemaju vodu. Pomozi svima koji nemaju odjeću.

Zima je, snijeg pada, hladno je, dolazi Božić.

Lorena Dragičević, 2. r. i Emma Jagić, 1.r., Naters


Razgovor o Božiću

Volim zimu zato što volim snijeg. Zimu volim i zbog Božića. Jako volim kititi bor, a volim praviti i kolače. Meni je to jako zabavno. Volim i poklone koje dobijemo za Božić, ali ne volim nositi jakne i ne volim kada je toliko hladno vani.

Jelena Lončarić, 7.r., Naters


Ja volim Božić. Najljepše je kada ukrašavaš jelku. Meni najljepši bor ima crvene i plave kuglice. A 24. ili 25. prosinca dobijemo poklone i cijela obitelj je tu. I onda se svi pokloni otvore i gleda se što ima unutra. I možemo jesti kolače i igrati se s novim stvarima.

Anita Jelaš, 6.r., Naters


Svašta se pronađe ispod bora. Ima velikih i malih poklona. Prošle godine sam dobio dron i onda sam ga isprobao na ljetnim praznicima u Bosni i nije radio. Hahahahaha. Gotovo svake godine dobijem Lego kocke jer nemam nikakvih ideja. Tata mi je obećao kupiti veliki dron s kamerom jer onaj mali prošle godine nije radio. Za sada mi je na popisu dron. Jako sam uzbuđen.

Luka Božić, 5. r., Naters


Zimske radosti

Jednom sam pravila snjegovića s djedom, tatom i sestrama. Napravili smo mu nos koji se stalno kvario! Kada smo se ujutro probudili neka djeca su ga opet pokvarila!

Katarina Dragičević, 4. r., Naters



Za nos ima mrkvu.

Oči i ruke su od drveta.

A tijelo kugle od snijega.

Ja snjegovića uvijek pravim ovako.

Denis Gasser, 3. r., Naters


Male, lijepe pahuljice padaju s neba i bojaju zemlju u bijelo. Tako se zna da počinje zima i uskoro sveti Nikola dolazi da nam donese poklone i slatkiše. Kada padne puno pahuljica onda nastane snijeg. U snijegu se igramo i skijamo te gradimo snjegovića i igloo.

David Stažić, 5. r., Naters


Ja volim ići skijati. Jako to volim i zato ponekad idem s obitelji ili s prijateljicama, ali poneki put mi je ipak previše hladno.

Marta Jelaš, 5. r., Naters