Obavijest roditeljima

Dragi roditelji, Nakon dvije iscrpljujuće pandemijske godine, konačno se polako vraćamo u toliko željenu svakodnevnicu koju smo poznavali prije dvije godine.

Upravni odbor Udruge roditelja, 23.05.2022.

Hrvatska dopunska nastava u Švicarskoj, osim sa spomenutom coronom, bila je suočena s još jednim velikim izazovom, a to je reguliranje boravišnih i radnih dozvola za naše učitelje. Bio je to vrlo opsežan i dugotrajan proces koji je zahtijevao promjenu različitih zakonskih regulativa na razini hrvatskih i švicarskih ministarstava i na koju mi nismo imali nikakvog utjecaja, a imali smo kao posljedicu znatna kašnjenja u dolasku učiteljica, i samim time i kašnjenje s početkom održavanja Hrvatske dopunske nastave na nekim nastavnim mjestima. 
Iz tog razloga u potpunosti shvaćamo zaprimljene zamolbe za smanjenjem iznosa godišnjeg doprinosa koje ste dobili na uplatnicama. Takvo razmišljanje opravdano je i legitimno.
Naša Udruga roditelja djeluje na principu solidarnosti. Naime, iako je nastava iz opravdanih razloga ponegdje kasnila, svakako je važno napomenuti da su redoviti  troškovi koje smo imali i u «normalnim uvjetima», ostali isti. Roditelji ne pokrivaju trošak samog procesa nastave, ali ključni su faktor u podupiranju njena održavanja i bez roditeljskih doprinosa Hrvatska nastava u Švicarskoj ne može opstati. Roditeljski doprinosi omogućavaju plaćanje mjesečne naknade za korištenje višenamjenskih prostorija i sjedišta udruge u Dietikonu (švicarske vlasti uvjetuju postojanje centralne adrese), troškove nabave novih udžbenika za nastavu, troškove tiskanja časopisa «Govorimo Hrvatski», isplatu iznosa za materijalne troškove učiteljima, plaćanje knjigovodstvenih usluga i čišćenja ureda, račune za telefon na centralnoj adresi, naknadu za uslugu vođenja internetske stranice, itd. Svi ovi iznosi (izuzev čišćenja ureda) redovito su nam stizali na naplatu i nije bilo povlastica zbog pandemijske situacije. 
Iz tog razloga, dragi roditelji, ne želimo u ovoj situaciji nikome nametati visinu iznosa koji bi trebao uplatiti. Uplatnice će stizati s onim iznosom koji je određen pravilnikom o visini godišnje naknade, a oni koji nisu imali nastavu tokom čitave školske godine neka uplate po vlastitom uvjerenju i prosudbi. Molimo Vas, nipošto ne ignorirate u potpunosti pristiglu uplatnicu jer svaki uplaćeni iznos ulog je u omogućavanje uvjeta za održavanje Hrvatske nastave u Švicarskoj, odnosno u budućnost naše djece.
Vrlo je važno da u ovim izazovnim vremenima ostanemo ujedinjeni u zajedničkom cilju održanja Hrvatske dopunske nastave u Švicarskoj.
Hvala na razumijevanju.
Upravni Odbor Hrvatske dopunske nastave u Švicarskoj