SUDJELOVANJE UČITELJICA HRVATSKE NASTAVE U ŠVICARSKOJ NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI

Druga po redu Međunarodna konferencija za učitelje razredne nastave, obrazovne stručnjake i znanstvenike u primarnom obrazovanju održana je u Vodicama od 1. - 3. svibnja.

Andrea Tomašević i Sara Marđetko, 15.05.2023.

Učiteljice hrvatske nastave u Švicarskoj, Andrea Tomašević i Sara Marđetko sudjelovale su kao predavačice s temom "Izazovi u radu učitelja hrvatske nastave u inozemstvu" kroz koju su sve prisutne upoznale s povijesti, svrhom i načinom djelovanja hrvatskih škola u inozemstvu, samom organizacijom i kurikulumom, suradnjom s institucijama u zemlji primateljici, projektima i aktivnostima izvan same nastave. Prikazani su primjeri radova nastali u nastavi, igre za poticanje jezičnog razvoja i likovni radovi učenika.
Učiteljice su objasnile na koji se način svakodnevno pripremaju za nastavu, kako su podijeljene razine učenja te na koji se način radi evaluacija. Prikazale su pripremu i materijal za jednu nastavnu temu kroz sve razine učenja i predmete obuhvaćene kurikulumom te prisutnima zadale izazov da i sami pokušaju napraviti isto za drugu nastavnu temu.
Na kraju predavanja razmijenile su kontakt s predstavnicima izdavačkih kuća, višom stručnom savjetnicom Odjela za istraživanje, razvoj i vrednovanje, te učiteljima zainteresiranima za suradnju na projektima s hrvatskom nastavom u Švicarskoj. Predavanje je završilo odgovaranjem na pitanja, zahvalom i uručivanjem Priznanja za sudjelovanje na Konferenciji te pozivom na sudjelovanje i u 2024. godini.
Konferencija je bila organizirana na način da su učitelji sva tri dana mogli sudjelovati na organiziranim predavanjima prema interesima i potrebama te su učiteljice slušale o kreativnom pisanju u nastavi, važnosti pripovijedanja bajki, aktivnostima za poticanje čitanja i pisanja, kriptografiji, glazbenoj kulturi, projektima iz područja prirode i društva, medijskoj kulturi, važnosti mentalnog zdravlja, inženjerstvu u nastavi kao kreativnoj umjetnosti, suradnji s knjižnicama, razlikovnim pristupima u početnom čitanju i pisanju, razvijanju jezičnih, digitalnih i medijskih kompetencija u radu s inojezičnim učenicima.
Naravno, pozdravile su i naše najljepše Jadransko more te se pune dojmova i novih znanja vratile u Švicarsku.