Noć čitanja u Nussbaumenu: Viva la musica – Živjela glazba!

Primjena umjetnosti u nastavnom procesu

Mija Rajič, 05.12.2023.

Noć čitanja nacionalna je kampanja za poticanje čitanja švicarskog Instituta za dječje i mladenačke medije SIKJM u sklopu koje smo 10. studenog 2023. organizirali vlastitu malu manifestaciju u Nussbaumenu. Ovogodišnja tema bila je Viva la musica, stoga je bilo idealno spojiti dva umjetnička izričaja, književni i glazbeni. Tog dana imali smo na nastavi i posebnu gošću kojoj ovom prilikom želimo od srca zahvaliti na entuzijazmu, kompetentnosti i nama poklonjenom vremenu. To je Linda Markus , mlada hrvatska glazbenica s ciriškom adresom.
Umjetnost je kreativno izražavanje. Književnost je umjetnost riječi, a glazba je umjetnost zvuka. Kako ova promišljanja kvalitetno približiti dječjim osjetilima? Jednostavno! Doživljaj književnog djela produbili smo glazbenom pratnjom. Priča o glazbi koja je ispričana u pratnji glazbe jednostavno je bolje doživljena, a djeca najbolje razumiju direktni doživljaj. Zatim smo i sami pokušavali stvoriti umjetnost, stvoriti priču s glazbenom podlogom.
Time je krug zatvoren. Književnost i glazba stvorili su sinergiju i poticaj na umjetničko stvaralaštvo u učionici. Zaključili smo da je umjetnost svuda oko nas, a za kraj smo se zasladili medenjacima i otpjevali pjesmu koju nam je Linda ljubazno uglazbila. Kako nam je to uspjelo, poslušajte i pogledajte: