Naši učitelji

Anita Banović

Učiteljica u Villars-sur-Glâne, Ženeva, Naters, Lausanne, Vevey, Morges

Zovem se Anita Banović i dolazim iz okolice Varaždina. Po struci sam učiteljica razredne nastave i hrvatskog jezika, a prva profesionalna iskustva stjecala sam u najmanjoj školi u Hrvatskoj, u Sućurju na otoku Hvaru. 
Od 2012. do sredine 2022. godine živjela sam u Parizu te osam godina podučavala hrvatski jezik i kulturu na nekoliko nastavnih mjesta širom Francuske Republike. 
Aktivno se služim francuskim i engleskim jezikom, a u slobodno vrijeme volim čitati, pjevati i boraviti u prirodi.
Od studenog 2022. godine radim na nastavnim mjestima Ženeva, Villars-sur-Glâne, Naters, Vevey, Lausanne i Morges.


Zlata Maršić Ferić

Učiteljica u Oftringenu, Baselu, Liestalu i Rheinfeldenu

Zovem se Zlata Maršić Ferić i dolazim iz Starih Mikanovaca.

Osnovnu školu sam završila u Bošnjacima, a srednju u Zagrebu u XV. gimnaziji (MIOC). Dodiplomski studij sam upisala na Hrvatskim studijima u Zagrebu i stekla visoku stručnu spremu i stručni naziv profesor hrvatske kulture (diplomirani kroatolog) i profesor sociologije (diplomirani sociolog). Zvanje diplomiranog knjižničara stekla sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Učiteljsko zvanje zahtijeva cjeloživotno učenje i u skladu s tim bila sam na velikom broju stručnih usavršavanja.
Moja matična škola je OŠ Stjepana Cvrkovića u Starim Mikanovcima. 

Ovo je moj treći dolazak ili drugi povratak u Švicarsku Konfederaciju. Do sada sam radila u kantonima Graubünden, Glarus, St. Gallen, Aargau i Bern. Svoje slobodno vrijeme volim provoditi u prirodi i dobrom društvu. Za očuvanje zdravog duha i tijela koristim najstariji i najbolji lijek hodanje. Amaterski se dugi niz godina bavim kazališnom režijom i glumom te volim bijeg u svijet knjiga.
Radujem se radu s učenicima, suradnji s roditeljima i novim izazovima. 


Sara Marđetko

Učiteljica na nastavnim mjestima Aarau, Biel, Dulliken, Frauenfeld, Solothurn i Schaffhausen.

Zovem se Sara Marđetko i dolazim iz Zagreba.

Nakon završene zdravstvene škole pohađala sam studij za majstora maske. 2017. godine magistrirala sam razrednu nastavu i hrvatski jezik, scensku i medijsku kulturu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od tada sam radila u razrednoj nastavi u nekoliko škola u Zagrebu.
Područje osobnog interesa bio mi je rad s darovitim učenicima te sam sudjelovala u brojnim projektima i predavanjima na tu temu. Također, zanima me i likovno programiranje te u nastavi često koristim likovni izričaj za što bolji pristup nastavnom sadržaju.
Završila sam program NTC sustav učenja dr. Ranka Rajovića te sam u Hrvatskoj radila kao edukator, voditeljica radionica i odgojno-rekreativnih kampova. Uz nastavu, već 7 godina radim u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture u organizaciji Hrvatske matice iseljenika kao voditeljica jezičnih radionica gdje sam se prvi put susrela s učenjem hrvatskog jezika kao inog jezika te je rad u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu bio logičan slijed u profesionalnom smislu.

U Švicarskoj živim od 2020.godine, u  slobodno vrijeme bavim se čitanjem, pješačenjem i facepaintingom, a volim i putovati. Služim se engleskim i znakovnim jezikom, te učim njemački jezik.

Radim na nastavnim mjestima Aarau, Biel, Dulliken, Frauenfeld, Solothurn i Schaffhausen.


Nevena Ćurković - rodiljni dopust od siječnja 2024.

Učiteljica u školama Regensdorf, Uster, Heerbrugg, Arbon, Wohlen i Uzwil.

Moje ime je Nevena Ćurković i dolazim iz Splita. Završila sam opću gimnaziju u Splitu, a kasnije sam na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost.


Od 2020. godine živim u Švicarskoj, a od školske godine 2021./2022. radim kao učiteljica hrvatske nastave u kantonima Zürich (Regensdorf i Uster), St.Gallen (Heerbrugg i Uzwil), Thurgau (Arbon) i Aargau (Wohlen).


Andrea Tomašević

Učiteljica hrvatskog jezika i kulture u kantonu Ticino, u mjestima Giubiasco, Biasca, Riazzino, Massagno i Ascona

Zovem se Andrea Tomašević. Rođena sam 1991. godine u Dubrovniku gdje sam završila osnovnu i srednju školu. 2010. godine upisala sam Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer razredna nastava i engleski jezik. Osim engleskog jezika, aktivno se služim talijanskim i španjolskim jezikom. Tijekom apsolventske godine koristim Erasmus+ projekt te odlazim na Sveučilište u Padovu, gdje pišem diplomski rad. 

Nakon diplomiranja zaposlila sam se u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi kao učiteljica u produženom boravku. Surađivala sam s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pri pisanju inovativnih metodičkih priprava Škole za život te sam bila vanjska suradnica izdavačke kuće Alfa. U školskoj godini 2022./2023. sudjelovala sam s kolegicom Marđetko kao predavačica na Međunarodnoj konferenciji za učitelje, obrazovne stručnjake i znanstvenike u primarom obrazovanju s temom Izazovi u radu učitelja hrvatske nastave u inozemstvu
Svoj posao doživljavam kao poziv u kojemu je svaki dan drugačiji i veselim se svakom novom učeniku. U slobodno vrijeme volim putovati, trenirati ples i čitati.
Od veljače 2022. godine radim kao učiteljica hrvatskog jezika i kulture u kantonu Ticino, u mjestima Giubiasco, Biasca, Riazzino, Massagno i Ascona. Administratorica sam službene web i Facebook stranice Hrvatska nastava u Švicarskoj.
Planiram učenike kroz projekte i suradnju s obrazovnim ustanovama te aktivno učenje i poučavanje upoznati sa svim važnostima hrvatskog jezika i kulture.


Kristina Galović

Učiteljica u školama Rothrist (Aargau), Bern (Bern), Langenthal (Bern), Münchenbuchsee (Bern), Thun (Bern).

Zovem se Kristina Galović i dolazim iz Osijeka. Rođena sam 7. Prosinca 1993.godine. Magistrirala sam 2019. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a 2021. položila stručni ispit za učiteljicu razredne nastave. U Hrvatskoj sam godinu dana radila u redovnoj razrednoj nastavi, a godinu dana u produženom boravku.  U slobodno se vrijeme bavim sportom te volim boraviti u prirodi i putovati. Izvrsno govorim engleski jezik koji sam imala priliku usavršili radom u Sjedninjenim Američkim Državama tijekom studiranja, a njemački jezik govorim na zadovoljavajućoj razini.   


Švicarska je oduvijek bila država mojih snova i s ovim su se poslom moji snovi ostvarili. Nema ljepšeg od učenja hrvatskih mladih generacija i zajedničkog njegovanja hrvatske kulture u inozemstvu. 

Iznimna mi je čast biti dio hrvatske nastave ovdje u Švicarskoj.


Manuela Obad

Učiteljica na nastavnim mjestima Dietikon (Zürich), Opfikon (Zürich), Chur (Graubünden), Rapperswill-Jona (St. Gallen), Pfäffikon (Schwyz)

Zovem se Manuela Obad i dolazim iz okolice Zagreba. Završila sam jednopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti nastavničkoga smjera (mag. educ. philol. croat.) pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više od 8 godina radila sam kao učiteljica hrvatskoga jezika, a posljednje četiri zaposlena sam na puno neodređeno radno vrijeme u Osnovnoj školi „Stjepan Radić” u Božjakovini pokraj Dugog Sela. Uz nastavu hrvatskoga jezika, bila sam voditeljica dramske, novinarske i radijske skupine te mentorica školskog lista i nekoliko radijskih emisija predloženih za državnu smotru LiDraNO.

Uz zvanje učiteljice hrvatskog jezika i poučavanje hrvatskog jezika u domovini, Hrvati i hrvatska nastava u inozemstvu dio su mojeg profesionalnog rada. Tijekom 2018. i 2019. bila sam jedna od voditeljica međunarodne prosvjetne suradnje s Dvojezičnom školom u Bizonji u Mađarskoj, međunarodnog projekta prosvjetne suradnje Interkulturalnost – put prema boljem društvu s OŠ Bila u Vitezu u Bosni i Hercegovini te međunarodnog projekta interkulturalnog povezivanja kroz umjetnost Umjetnost bez granica s Hrvatskim nacionalnim vijećem Republike Srbije. Objavila sam stručni članak Tišina, snimamo u časopisu Zrno namijenjenom prosvjetnim djelatnicima zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. U slobodno vrijeme i dalje se bavim jezikom kao lektorica četiriju knjiga iz edicije Odabrana poglavlja u fizioterapiji.

Hrvatska nastava u inozemstvu izazov je koji rado prihvaćam i radujem se svemu što dolazi.


Martina Kovačević Rakonić

Učiteljica u školama Horgen, Küsnacht, Mettmenstetten, Friesenberg i Wädenswil.

Moje ime je Martina Kovačević Rakonić i dolazim iz okolice Slavonskog Broda. U Slavonskom Brodu pohađala sam jezičnu gimnaziju, nakon čega sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku pohađala nastavnički smjer diplomskog studija hrvatskog i engleskog jezika i književnosti.

Od 2020. godine živim u Luzernu, a od školske godine 2021./2022. radim kao učiteljica hrvatske nastave u kantonu Zürich, u mjestima Horgen, Küsnacht, Mettmenstetten, Friesenberg i Wädenswil.


Mija Rajič

Koordinatorica Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj i učiteljica u školama Urdorf (ZH) i Nussbaumen (AG)

Zovem se Mija Rajič i dolazim iz Omiša, a od 2011. godine živim u Basellandu. Po završetku jezične gimnazije u Omišu, u Splitu sam završila dvopredmetni diplomski studij za profesoricu hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti. Osim hrvatskog i talijanskog, odlično govorim engleski i njemački jezik. U slobodno vrijeme volim puno čitati, te kuhati, trčati i boraviti u prirodi.

U ovoj školskoj godini predajem u dva kantona: Aargau i Zürich, u školama Urdorf i Nussbaumen, a osim toga izvršavam i dužnosti koordinatorice Hrvatske nastave u Švicarskoj. Također aktivno sudjelujem kao lektor u radu Upravnog odbora Udruge roditelja Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj, s obzirom na to da sam i sama majka dvoje učenika Hrvatske dopunske škole. Hrvatska nastava u Švicarskoj za mene nije samo posao, već jedna neraskidiva veza s hrvatskim identitetom i hrvatskom kulturom, koje nastojim kroz nastavu prenijeti na naše učenike.


Marina Bukovec

Učiteljica u školama Regensdorf, Uster, Heerbrugg, Arbon, Wohlen i Uzwil

Zovem se Marina Bukovec. Rođena sam Zagrepčanka, Dalmatinka po korjenima i temperamentu, a kako mi je drugi djed Slavonac i nona Bokeljka, predstavljam svu raznolikost i bogatstvo našeg hrvatskog naroda. Profesorica sam hrvatskog jezika i književnosti i komparativne književnosti. Moj put s HN u Švicarskoj upravo je postao punoljetan, naime sada već davne 2006.godine, također 1. ožujka počeo je moj prvi mandat. Od onda sam u njoj radila u nekoliko navrata, a od 1. ožujka ove godine sam zamjena za kolegicu Ćurković koja je na rodiljnom dopustu. Posebno područje interesa mi je poučavanje hrvatskog jezika kao stranog jezika. Udana sam i majka dvojice tinejdžera. Volim umjetnost, bilo glazbu, knjige, kazalište ili ples, prirodu, a nadasve ljude, putovanja i druženja.


Marta Obad

Učiteljica u školama Zug, Menziken, Kappeli, Emmenbrücke Meierhöfli, Altdorf i Luzern.

Zovem se Marta Obad i dolazim iz Posedarja pored Zadra.

Profesorica sam hrvatskoga jezika i književnosti.

Od školske godine 2019./2020. radim u nastavnim mjestima Zug, Menziken, Emmenbrücke Meierhöfli, Luzern i Menziken.

U Švicarskoj živim od 2014. godine sa svojom obitelji.

Zadovoljstvo mi je raditi s djecom hrvatskih iseljenika i nadam se kako ćemo i dalje uspješno otkrivati bogatstvo našega jezika, kulture, baštine i krajolika te na taj način produbiti ljubav prema domovini.