Posjet hidroelekrani Birsfelden

Izlet učenika škole Brunnmatt Basel na kraju školske godine

Mija Rajič, 23.08.2022.

Čitavu školsku godinu u školi Brunnmatt iz Basela na razne smo se načine bavili hrvatskim izumiteljima. Najviše nas je zainteresirao Nikola Tesla. Stoga smo školsku godinu odlučili zaključiti šetnjom hidroelektranom Birsfelden, gdje smo na hrvatskom jeziku proučavali genijalnost Teslina izuma, način na koji se iz riječnih strujanja dobiva električna energija i općenito funkcioniranje elektrane. 
Zatim smo proučavali funkcioniranje riječnih brana i plovidbu velikih brodova rijekom. A ono što je učenike posebno zanimalo, utjecaj je koji gradnja hidroelektrana ima na okoliš i na floru i faunu koja obitava u njihovim blizinama. Pričali smo o ribljim stepenicama pomoću kojih riba prelazi s jedne strane brane na drugu, zatim o putovanju lososa iz rijeke Rajne u sjeverna mora i natrag, ali i o nastambama dabrova koji su se vratili svojim prirodnim staništima, a nekoć su bili iskorijeneni na ovom području.
Bila je to izvrsna prilika za piknik na riječnom poluotoku, utrku s učiteljicom i divno druženje, ali i oproštaj pred školske praznike. Posebno hvala roditeljima koji su bili velika potpora našem izletu. 

Učiteljica Mija Rajič