Nezaboravan put u domovinu

Putovanje u domovinu bilo je neponovljivo iskustvo...

Ana Leko, 27.10.2019.

Hrvatska škola u Švicarskoj, pa tako i u Ticinu, uskoro slavi tridesetu godišnjicu. Kroz hrvatsku školu prolazi već treća generacija malih Hrvata koji žele naučiti hrvatski jezik, saznati više o svojoj domovini ili domovini svojih predaka te povezati se s drugim Hrvatima u Švicarskoj. Učitelji se svakodnevno susreću s novim izazovima, upisuju se učenici koji jako malo govore hrvatski jezik, ali imaju veliku želju naučiti ga i u njima je snažan osjećaj ponosa na Hrvatsku i sve lijepo što ona predstavlja.

Nastojeći potaknuti još više djecu da upoznaju svoju domovinu te motivirati ih za daljnje učenje hrvatskog jezika i kulture, u rujnu ove godine organiziran je edukativni izlet u Zagreb i Ogulin. Na putovanje su išli učenici, roditelji te učiteljice, ujedno i organizatorice putovanja, Ana Leko i Jelena Deljak. Glavni grad oduševio je sve prisutne. Obilazak je započeo na Mirogoju koji je poput muzeja na otvorenom i očarava svojom ljepotom i mirom. Djeca i roditelji posjetili su grobove istaknutih Hrvata, nositelja ilirskog preporoda, književnika, sportaša, državnika… Nakon Mirogoja, put je vodio do katedrale, Gornjeg grada gdje su se svi rado fotografirali na Markovu trgu, razgledali ponudu lokalnih umjetnika na Strossmartreu i pomislili da su možda u Parizu, zagrlili Matoša i sjeli s njim na klupu te se spustili najkraćom uspinjačom na svijetu u Donji grad. Dan kasnije veselo društvo otputovalo je u Ogulin, grad slavnih Frankopana. Organiziran je posjet interaktivnom muzeju za djecu i odrasle koji se zove Ivanina kuća bajke i posvećen je najpoznatijoj hrvatskoj književnici za djecu, Ivani Brlić-Mažuranić. Djeca su sudjelovala u kreativnim radionicama i oduševljeno slušala i gledala bajke, upoznala Bjesomara, Malika Tintilinića i našla se u šumi Striborovoj. Ogulin iako mali, bogat je pričama i legendama, a najpoznatija je ona o Đulinom ponoru. Po povratku u Zagreb gradsko kazalište za djecu i mlade Žar ptica posebno je za posjetitelje iz Ticina taj dan prikazalo Dnevnik Pauline P., predstavu koje je podjednako oduševila i djecu i odrasle. Zadnjeg dana putovanja stadion Maksimir i Dinamo ugostili su polaznike hrvatske škole u Švicarskoj te ih odveli u svlačionice, tunel, konferencijsku dvoranu, pokazali im mnoge trofeje te dočarali kako izgledaju trenutci prije izlaska na teren.

Putovanje u domovinu bilo je neponovljivo iskustvo za sve sudionike puta. Upoznali su još više svoju domovinu, jedni druge i shvatili da bez obzira na međusobne razlike imaju zajedničku ljubav prema Hrvatskoj i njenim ljudima. Ljubav se dokazuje djelima, a njihova djela su podučavanje, učenje hrvatskog jezika, druženje i čuvanje tradicije i kulture od zaborava.