BAZELAČKO DJEČJE KAZALIŠTE

Učenici Wasgenringa su u dječjem kazalištu u Baselu odgledali svjetski poznatu bajku Princeza na zrnu graška

Mija Rajič, 05.06.2022.

27. travnja 2022.g. učenici škole Wasgenring iz Basela s učiteljicom Mijom Rajič posjetili su bazelačko dječje kazalište u kojem se održavala predstava poznate bajke H.C. Andersena Princeza na zrnu graška. Učenici su bili oduševljeni predstavom, kao i ambijentom kazališta koji je zaista prekrasan, ali i činjenicom da u predstavi glume djeca svih uzrasta. Niže donosimo tekst same bajke, a na fotografijama i videu možete pogledati kako smo se divno proveli.

Hans Christian Andersen: PRINCEZA NA ZRNU GRAŠKA
Jednom davno živio je princ koji se želio oženiti pravom princezom. Morala je biti prava pravcata princeza. Putovao je cijelim svijetom u potrazi za njom, ali nigdje je nije uspio pronaći. U svijetu je u ono doba bilo puno princeza. Problem je bio u tome što je bilo vrlo teško provjeriti je li koja od njih prava princeza ili nije. Bilo je uvijek nešto kod tih princeza što nije bilo onako kako je trebalo biti. Tako se uvijek vraćao u svoj dvorac tužan, jer zaista je htio pravu princezu učiniti svojom ženom. 
  Jedne večeri nastala je velika, strašna oluja. Munje su sijevale kroz mrak, gromovi pucali, a kiša je padala kao da nikad neće prestati. Odjednom se začulo jako kucanje na vratima dvorca. Stari kralj krenuo je vidjeti tko u to doba, po takvom nevremenu, dolazi u goste. 
  Pred vratima je stajala princeza. Ali kiša i nevrijeme sasvim su joj izmijenili izgled. Voda joj se cijedila niz kosu i odjeću. Slijevala se niz njezine nožice u cipele, a ponovno izlazila na pete cipela. Ipak, djevojka je tvrdila da je prava princeza. 
 - Pa, vidjet ćemo mi to uskoro – pomislila je stara kraljica. Nije rekla ništa, već je otišla u odaju, uzela posteljinu i ispod madraca stavila zrno graška. Potom je stavila na krevet još dvanaest madraca, a na njih dvanaest plahti. 
Princeza je na tome morala ležati čitavu noć. Ujutro su je domaćini pitali je li ugodno provela noć i odmorila se. 
 - Oh, vrlo sam loše spavala! Jedva da sam oči sklopila. Bila sam budna gotovo čitavu noć. Tko bi znao što je u onom krevetu, ali ležala sam na nečemu tvrdom, tako da mi je danas tijelo prekriveno modricama. To je strašno! – odgovori princeza umorno. 
Domaćini su odmah shvatili da pred njima zaista stoji prava princeza. Znali su to, jer ona je ispod dvanaest plahti i dvanaest madraca osjetila zrno graška. Nitko osim prave princeze ne bi to mogao osjetiti. 
Princ se tako oženio pravom princezom, jer se konačno uvjerio da je prava. Zrno graška na kojemu je princeza provela tešku noć izloženo je u muzeju kako bi ga mogli vidjeti svi koji požele. Naravno, tamo je, ako ga netko već nije ukrao. 
Evo, to je bila istinita priča.