Ispraćamo hrvatsku kunu

Otvorenje izložbe u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bernu

Kristina Galović, 15.11.2022.

Prvi siječnja 2023. godine izuzetno je važan datum koji će ostati zabilježen u povijesti Republike Hrvatske i njezinih simbola. To je dan s kojim se mijenja ono što je do sada Hrvatsku razlikovalo od ostalih članica Europske Unije, a to je njezin prepoznatljivi novac - hrvatska kuna.

Hrvatska kuna zamijenila je hrvatski dinar dana 30. svibnja 1994. godine i od tada postala službena valuta u RH. Sve do 31. prosinca 2022. u Hrvatskoj će se moći plaćati hrvatskom kunom, a nakon toga odlazi u povijest.

Učiteljice hrvatske nastave u Švicarskoj zajedno su s učenicima odlučile hrvatskoj kuni prirediti svečanu proslavu povod njezinoh odlaska. Organizirale su dvije takve proslave u obliku izložbi likovnih radova učenika pod nazivom "Ispraćamo hrvatsku kunu". Jedna je izložba organizirana u suradnji s Veleposlanstvom RH u Bernu, a druga u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Zürichu.

Izložba u Veleposlanstvu RH u Bernu svečano je otvorena u petak, 11. studenog 2022. godine. Otvorenje su svojom prisutnošću uveličali izaslanici Veleposlanstva RH, viša stručna savjetnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Estera Šimić, učiteljice hrvatske nastave u Švicarskoj, učenici Hrvatske dopunske škole u Münchenbuchseeju i Langenthalu te njihovi roditelji.

Posjetitelji ove izložbe imaju priliku razgledati likovne radove iz likovnih područja slikanja i crtanja u različitim likovnim tehnikama poput tempere, akvarela, flomastera, kolaža i drvenih bojica, a motivi su većinom novčanice i kovanice hrvatske kune te njihovi sadržaji s prednje i stražnje strane. Likovni su problemi varirali od točke, crte, boje, kontrasta, tonova jedne boje, rekompozicije, kromatsko-akromatskog i komplementarnog kontrasta.

Kako bi otvorenje te izložbe bilo jedinstveno kao i razlog njezinog održavanja, učenici su izveli recitaciju pjesme pod nazivom "Hrvatska kuna" koju je, posebno za ovu prigodu, napisala učiteljica i umjetnica Marina Grbec iz Osijeka. Tekst pjesme dio je izložbe, ali je on priložen i u popratnim fotografijama ovog članka.

Ovim Vas putem pozivamo da posjetite i razgledate izložbu u Veleposlanstvu RH u Bernu (posjet mora biti unutar radnog vremena Veleposlanstva). Svečano otvorenje izložbe u Generalnom konzulatu RH u Zürichu održat će se 28. studenog 2022.godine te će se nakon tog datuma i ona moći razgledati u dogovoru s Konzulatom.

Likovne radove osmislile su učiteljice Sara Marđetko, Mija Rajič, Andrea Tomašević, Zlata Maršić Ferić i Kristina Galović, a realizirali su njihovi učenici.

Izložbu postavile: učiteljice Sara Marđetko i Kristina Galović