Otvorenje izložbe "Ispraćamo hrvatsku kunu" u Konzulatu RH

Svečano otvorenje godišnje izložbe učeničkih radova pod nazivom Ispraćamo hrvatsku kunu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu održano je u ponedjeljak 28. studenog 2022. u 18 h.

Manuela Obad, 13.12.2022.

Svečano otvorenje godišnje izložbe učeničkih radova pod nazivom Ispraćamo hrvatsku kunu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu održano je u ponedjeljak 28. studenog 2022. u 18 h.

Učenici i učiteljice Hrvatske nastave u Švicarskoj temom hrvatske kune kao službene platne valute bavili su se posljednjih mjeseci pa su tako učili i proučavali lica i naličja kovanica i novčanica, brojali i računali lipama i kunama, crtali i slikali motive raznim likovnim tehnikama. Lica s novčanica dobivala su imena i prezimena, građevine svoje lokacije i povijest, a kuna je sama pričala priču u kojoj se počela zrcaliti povijest Hrvata i Hrvatske.

Svečano otvorenje izložbe hrvatskom su riječju i glazbenim notama uveličali učenici iz nastavnih mjesta Opfikon i Pfäffikon. Otvorenje je započelo himnom Republike Hrvatske koju je na violini odsvirala učenica Franciska Lovrić koja je ujedno bila i voditeljica otvorenja. Nakon himne i pozdravnih riječi voditeljice, riječ je preuzeo konzul, gospodin Slobodan Mikac, koji se obratio svim uzvanicima te proglasio izložbu službeno otvorenom.

Otvorenje je zatim uveličao učenik Jakov Račić, koji je pripremio recitaciju pjesme Hrvatska Drage Ivaniševića, a nakon Jakova melodiju je večeri otvorenja dao i Max Medlhammer, učenik 6. razreda nastavnog mjesta Opfikon koji je pripremio skladbu Gerharda Polta D anni hat g sagt na gitari. Nakon Jakova i Maxa, uzvanici su poslušali recitaciju pjesme Moj hrvatski Paje Kanižaja u izvedbi Lenne Novak, učenice 4. razreda. Riječ je zatim pripala koordinatorici Miji Rajič koja je zahvalila učenicima i roditeljima na dolasku.

Kraj večeri zasladili su darovi za uzvanike koje je osmislila učiteljica Manuela Obad. Izložbu u izložbi, odnosno čokolade s likovnim radovima naših učenika uzvanici su ponijeli kućama pa je tako izložba i umjetnost izašla iz okvira i prostora Konzulata u naše domove.
Na izložbama su izloženi likovni radovi učenika od predškolske dobi do 8. razreda iz likovnih područja slikanja i crtanja u različitim likovnim tehnikama poput tempere, akvarela, flomastera, kolaža i drvenih bojica, a likovne su radove osmislile učiteljice i učenici nastavnih mjesta:
Nevena Ćurković (NM Uzwil, Uster, Balgach)
Sara Marđetko (NM Dietikon)
Marta Obad (NM Altdorf, Emmenbrücke, Kappeli, Luzern, Menziken)
Martina Kovačević Rakonić (NM Horgen, Küsnacht, Mettmenstetten, Friesenberg)
Mija Rajič (NM Urdorf, Nussbaumen)
Manuela Obad (NM Rapperswil-Jona, Opfikon, Sargans, Pfäffikon SZ)

Izložbu likovnih radova moguće je razgledati u uredovno vrijeme Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu radnim danom od 10 do 12 h.