UZ OBLJETNICU ROĐENJA HRVATSKOG ANDERSENA I PRVIH 110 GODINA ŠEGRTA HLAPIĆA

Ovo je pripovijest o čudnovatom putovanju šegrta Hlapića. Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. A jer je bio takav, zato je sretno isplivao iz mnogih neprilika. (Čudnovate zgode šegrta Hlapića)

Manuela Obad, 18.04.2023.

Ivana Brlić-Mažuranić ime je koje desetljećima obilježava naša djetinjstva i obogaćuje našu maštu. Rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu, a djetinjstvo je provela u Ogulinu, Karlovcu i Jastrebarskome. U osamnaestoj se godini udala i preselila u Slavonski Brod gdje je osnovala svoju obitelj i napisala neke od najljepših priča hrvatske književnosti.
Učenici nastavnih mjesta Rapperswil, Opfikon, Sargans i Pfäffikon nakon bajke Šuma Striborova upoznali su čudesan svijet šegrta Hlapića koji 2023. godine obilježava 110 godina.
Učenici su tako čitali dijelove romana (neki su vrijedno pročitali cijeli roman), gledali istoimeni igrani film iz 2013. godine uz kokice baš kao u kinu, portretirali ovu hrvatsku književnicu koju još
zovemo i hrvatskim Andersenom, izrađivali kartu Hlapićeva putovanja po danima te pisali pismo Hlapiću, Giti i majstoru Mrkonji.
Bio je to prvi mali projekt koji je potrajao gotovo mjesec dana, no ne žalimo ni jednog. Hlapića su upoznali i najveći i najmanji, i svima se omilio. A kako i ne bi?