Svjetla, kamera, akcija: Sažetak kino večeri

... i što je sljedeće na velikom platnu?

Martina Kovačević Rakonić, 29.11.2023.

Prošloga petka, 24. studenog 2023. godine, bili smo domaćini uzbudljive Kino večeri u Centru hrvatske nastave u Dietikonu i nadamo se da ćemo vam preko fotografija u galeriji uspjeti, uz kratki pregled večeri, prenijeti i barem dio nevjerojatne atmosfere koja je ondje vladala! 

Učenici svih nastavnih mjesta imali su priliku pogledati dva nova hrvatska filma, Cvrčak i Mravica i Dnevnik Pauline P.
Cvrčak i Mravica prvi je hrvatski dugometražni film u tehnici 3D animacije, redatelja Luka Rukavine. Riječ je o adaptaciji Ezopove basne Cvrčak i mrav i teksta Darka Bakliže za dječju predstave Cvrčak, mrav i mravica. Taj je film bio namijenjen našim najmlađim učenicima, dok je film Dnevnik Pauline P. zabavio naše starije učenike. Dnevnik Pauline P. dugometražni je film za djecu Nevena Hitreca, a nastao je prema istoimenom romanu Sanje Polak koji je u programu suvremene školske lektire. Neki su entuzijastični gledatelji pogledali i oba filma.

Učenici za vrijeme i nakon gledanja filma nisu skrivali uzbuđenje te su izrazili koliko su uživali u druženju s učenicima iz ostalih nastavnih mjesta. Osim sjećanja na ovo iskustvo, učenicima će ostati i uspomene u obliku fotografija iz foto kutka gdje su se zajedno fotografirali. Također, u sobi za intervjue imali su mogućnost podijeliti svoja razmišljanja prije i poslije gledanja filmova, a neki su učenici u pauzi između projekcija preuzeli i ulogu anketara. 

Oni učenici koji nisu bili u mogućnosti posjetiti Centar Hrvatske nastave film Cvrčak i Mravica pogledali su sa svojim učiteljicama u učionicama. 


Što je sljedeće na velikom platnu?

Zabilježite u svoje kalendare 15. prosinca jer pripremamo još jednu, božićnu, kino večer! Ovoga će puta učenici od 3. razreda i stariji imati priliku okupiti se i proslaviti radost blagdana uz igrani pustolovni film Kapa.
Film je dobio Nagradu za najbolji dječji film na Sarajevo film festivalu (2022.) i Nagradu publike za najbolji film na Sedmom izdanju KinoKina - Filmskog festivala za djecu u Zagrebu (2022.). Donosi nam priču o dječaku bez ičega i djevojčici koja naoko ima sve, koji odlaze u noćnu pustolovinu za Djedom Božićnjakom i garantirano će kod naših učenika probuditi duh Božića i ispuniti njihova srca čarolijom blagdana.

Prijaviti se možete preko ove poveznice. Prijava je obvezna, a ulaz je za sve učenike besplatan.

Veselimo se ponovnom druženju!