Poklade, karneval, mesopust, fašnik

Pozivamo vas da pogledate interpretacije tradicionalnih i suvremenih maski naših učenika koje na ovaj Pokladni utorak čine jednu veliku, veselu karnevalsku povorku.

Mija Rajič i Marta Obad, 05.04.2024.

Poklade su razdoblje od Sveta tri kralja do Pepelnice u kojem se ljudi prerušavaju i maskiraju. Tada su dopuštene raznovrsne ludorije i neobična ponašanja. Pod maskom svatko postaje netko drugi i sve je moguće. Poklade su vrijeme kada smijehom i zabavom izričemo ozbiljne kritike na nezadovoljstva doživljena u prethodnoj godini.
Danas je Pokladni utorak, dan kada se u svim krajevima Hrvatske završava pokladno razdoblje, najčešće karnevalskom povorkom u kojoj se osuđuje lutku koja predstavlja nedaće iz prethodne godine. Time simbolično napuštamo sve loše u prošlosti i okrećemo se proljeću, obnovi, budućnosti.
Učenici Hrvatske nastave u Švicarskoj bave su se u ovom razdoblju usporedbom šarolikih karnevalskih tradicija Hrvatske i Švicarske, s naglaskom na proučavanje hrvatskih pokladnih običaja koji čine našu nematerijalnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a.
Važno je u djetetu osvijestiti tradiciju i povijest kako bi jačalo osobni identitet. Otkrivajući vlastitu jedinstvenost i individualnost djeca rastu u zdrave pojedince, čime u konačnici obogaćuju društvo.